A Confector Mérnök Iroda Kft mintegy nettó 1 milliárd forintból végezhet állagmegóvási munkálatokat Budavár egyik 14. században épített, máig fennmaradt részén

Buda várának középkori arculatát leginkább a gyilokjáróval is ellátott, szélesen forduló nagy rondella és annak keleti kapuját adó, négyzetes alaprajzú Zsigmond-torony hordozza. A rondellán már dolgoznak, most pedig a várfalak felújítása régóta várt felújítására is nyílhat lehetőség.

A támpillérek vízszigetelést és új fedköveket kaphatnak, de megújul a lámpák süllyesztett elektromos nyomvonala is. Emellett lehetőség nyílik a nagy rondella és a déli fal közötti felső falazat déli részén a téglafedés bontására, új fedkövek és párkánykövek elhelyezésére is – írja a Magyar Építők portál


A Budavári rondella Budapest egyik történelmi építménye, amely a Budai Várnegyed részét képezi. A rondella története hosszú időszakra nyúlik vissza, és szorosan összefonódik Magyarország történelmével. Íme néhány kulcsmomentum a rondella történetéből:

A rondella, vagyis kerek erődítmény, a középkorban keletkezett. A pontos keletkezési ideje nem ismert, de a Budai Vár történetéhez kapcsolódik, amely már a 13. században jelentős szerepet játszott.

A rondella elsősorban védelmi funkciót töltött be a várban. A kerek alakzat és a masszív falak lehetővé tették, hogy minden irányból hatékonyan védje a várat a támadásokkal szemben.

A Budavári rondella számos történelmi esemény színhelye volt. Különösen fontos szerepet játszott a török uralom alatt, valamint a Habsburg Birodalom idején. A vár és a rondella egyaránt szemtanúi voltak számos ostromnak és csatának.

Az évszázadok során a rondella többször átépítésre került, hogy megfeleljen a korszerű védelmi igényeknek. E változtatások során gyakran került sor a falak megerősítésére, illetve új részek hozzáadására.

A mai napig a Budavári rondella fontos turisztikai és történelmi látványosságot képez Budapest szívében. A várrendszer részeként UNESCO Világörökségi helyszínként van nyilvántartva.

Címlapfotó: MR3.hu


Megosztanád?

Szólj hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .