Ismerje meg Ön is az újjászülető Budavári Palotanegyedet

Budavári Palotanegyed

Egy nagyszerű építésznek, Hauszmann Alajosnak és élete fő művének állít emléket a Budavári Palota déli összekötő szárnyában, az újjászületett Szent István-terem felett megtekinthető kiállítás.

A tárlaton megismerheti, Hauszmann Alajos hogyan építette át a Budavári Palotát és környezetét a századfordulón, és betekintést nyerhet abba is, hogy több évtizednyi pusztulás után most miként születik újjá a Budavári Palotanegyed.

A kiállítás termeiben egy olyan már-már elfeledett, de világraszóló történet elevenedik meg előttünk, melynek részesei voltak nagyszüleink, szüleink, és részesei vagyunk mi magunk is. Részesei vagyunk mi is, hiszen a történet egyik legizgalmasabb epizódja itt és most, a szemünk előtt játszódik.

A 2019-ben elindult Nemzeti Hauszmann Program a Budavári Palotanegyed újjászületésének programja, egy soha vissza nem térő esély arra, hogy e minden magyar számára szimbolikus jelentőségű hely ismét régi fényében ragyoghasson, és büszkén hirdesse a magyar építőművészet nagyságát.

A program első eredményei már láthatók. Újjászületett a Szent István-terem, újra áll a Lovarda, felépült a Főőrség, megújult a Csikós udvar, újjáépült a Stöckl lépcső és a Hauszmann-féle rámpa, teljes körű felújításon esett át a Budavári Palotanegyed két ikonikus szökőkútja, a Mátyás kútja és a Halászó gyerekek kútja, de folyamatosan születnek újjá a területen található műemlékek, történelmi kertek, parkok, sétányok és lépcsők is. Megkezdődött a századfordulón itt álló, de később lerombolt épületek újjáépítése is. Hamarosan a Budavári Palotanegyed pontosan olyan arcát mutatja majd, amelyet Hauszmann Alajos annak idején megálmodott.

S hogy miről mesél egy-egy épület? A Hauszmann-sztori című kiállításunk erre a kérdésre is választ ad. A fejlesztéseket bemutató teremben körültekintve megismerheti az épületek múltját, jelenét és a Budavári Palotanegyed megújításának terveit is.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető a Szent István-terem, a Budapesti Történeti Múzeum, illetve a két kiállítás kombinált belépőjegyével.

Ingyenes tárlatvezetés mindennap 14:00 és 16:00 órakor.

Megosztanád?

Szólj hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .