Fodor Gergely kormánybiztos köszöntője

2023-ban az újjászületett Csikós udvaron a Lovarda épülete előtt állítottuk fel a Budavári Palota díszes karácsonyfáját, ahol betlehem, karácsonyi vásár, finom ételek, és a kárpát-medencei magyarság hagyományos ünnepi fogásait bemutató szabadtéri kiállítás várták a látogatókat.

A Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően Budapest egyik legszebb és leglátogatottabb városrésze 2023-ban is látványos fejlődésen ment keresztül. Elkezdtük a Budavári Palota északi szárnyának helyreállítását. Ismét teljes egészében áll előttünk a sokáig torzóként látható Honvéd Főparancsnokság épülete. Elkészült a József főhercegi palota tetőzetének acélszerkezete, helyére került a lépcsőcsarnok üvegboltozatának vázszerkezete, és elkezdődött a homlokzati elemek felhelyezése. Látványos szakaszához ért a Vöröskereszt-székház újjáépítése is, melynek részleteiről legfrissebb hírlevelünkben is beszámolunk.

2023-ban két új helyszínt is átadhattunk a nagyközönségnek. Nyáron megnyílt a Csikós udvart és a Török kertet összekötő, kívül-belül felújított Karakas pasa tornya, melyben kávézó és mosdó, valamint egy turisztikai információs pont várja a látogatókat. Hírlevelünkben bemutatjuk a Várkert Bazár legújabb kulturális helyszínét, az YBL6 Művészeti Tért, mely kortárs kiállításoknak és múzeumpedagógiai foglalkozásoknak ad otthont.

Az év folyamán több jeles vendéget is fogadhattunk a palotanegyedben. Megtisztelt minket látogatásával József nádor ükunokája, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, aki részt vett a nádorról szóló kiállításunk megnyitóján és ott volt a József főhercegi palota bokrétaünnepségén is. A Szent István-teremben láthattuk vendégül a milánói világbajnokságon aranyérmet szerzett női és férfi kardcsapat tagjait, köztük a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áront. Látogatásukról külön cikkben számolunk be.

Az évet idén egy megtisztelő elismeréssel zárhattuk, amikor átvehettük a Nemzeti Örökség Intézete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete által alapított Év Családbarát Emlékhelye Díjat. 

Köszönöm egész éves figyelmüket, tartsanak velünk jövőre is!

Fodor Gergely

Megosztanád?

Szólj hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .