Már a homlokzati elemeket helyezzük fel a József főhercegi palotára

A tervezett ütemnek megfelelően halad a Szent György téri palota újjáépítése. Tavaly ősszel indult a homlokzat végleges formájának kialakítása. Szakembereink ma már a nyílászárók vaktokjainak behelyezésén és a homlokzat szigetelésén dolgoznak, valamint megkezdték a faragott süttői mészkőből készült lábazati és rusztikus kváderkövek felhelyezését az épület déli és keleti oldalára. Zajlik a homlokzati ornamentumok mintáztatása is, melyek rögzítése az építkezés látványos eleme lesz.

A Nemzeti Hauszmann Program részeként a neoreneszánsz stílusban épült egykori istállóval és a mesebeli palotakerttel együtt építjük újjá a József főhercegi palotát, amely a jövőben az Alkotmánybíróság otthona lesz. Az épület külseje hűen követi majd az eredeti kialakítást, belső tereiben visszaépül a páratlanul szép üvegboltozatú díszlépcsőház és az első emeleti bálterem is.

Már befejeződött a manzárdtetőzet acélszerkezete, jelenleg a bádogfedést megelőző ácsmunkákat végzik. A palotakert helyreállításához a Szent György utca vonalában húzódó, keleties stílusú lodzsa építése is hamarosan elindul. Tavaly elértük a József főhercegi palota legmagasabb pontját és a díszlépcsőház üvegboltozatának vázszerkezete is helyére került.

József nádor fia, József Károly főherceg a korábbi, XVIII. század végén épült Teleki-palotát 1906-ra Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján historizáló stílusban építtette át a Szent György téren. Az épület az 1945-ös ostrom idején súlyos, de nem végzetes sérüléseket szenvedett, megmenthető lett volna. Rekonstrukciója helyett 1951-ben munkásszállót alakítottak ki benne, ezután elhanyagolták, végül 1968-ban felrobbantották. 2021-ig a romos telek beépítetlenül a Budavári Palotanegyed egyik szégyenfoltja volt.

Nemzeti Hauszmann Program

Megosztanád?

Szólj hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .