A Harmonia Caelestis Barokk Zenekar műsorával folytatódott a Karmelita koncertsorozat

A magyar barokk zene meghatározó alkotása, az Esterházy Pál nevével fémjelzett Harmonia Caelestis-gyűjtemény darabjai szólaltak meg a Karmelita koncertek sorozatának idei első előadásán, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából tartottak. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, emlékezve arra, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon véglegesítette a Himnusz kéziratát.

A korhű hangszereken játszó zenészek és a hazai operajátszás legkiválóbb énekeseiből válogatott szólisták – a Kossuth-, Liszt Ferenc, és Prima Primissima díjas Miklósa Erika, Horti Lilla, Zemlényi Eszter, Krajnyák Dalma, Tötös Roland, valamint Najbauer Lóránt – ezúttal Tóth-Vajna Zsombor vezényletével léptek színpadra, aki régi billentyűshangszer-specialistaként és karmesterként napjaink zeneéletének kivételes alakja.

Érdekesség, hogy a Harmonia Caelestis-gyűjtemény címlapján Esterházy Pál neve szerepel, ugyanakkor a kötet dallamainak többsége ismert és használatban lévő népének volt, amelyeket az Esterházy-udvarban alkalmazott zenészek dolgoztak fel. Esterházy Pál feltehetően a versszövegek kiválasztásában és a kötet összeállításában vállalt szerepet, és kétségkívül páratlan vallásos gyűjteményt hívott életre.

A Harmonia Caelestis Barokk Zenekar megalakulása óta a nagyzenekari daraboktól a kisebb kamarazenei produkciókig többféle formációban, változatos műsorokkal lépett fel. Repertoárjuk a reneszánsz polifóniától egészen a Mozart és Haydn szimfóniákig terjednek.

Megosztanád?

Szólj hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .