Felhelyezték az utolsó díszítőelemeket a Vöröskereszt-székház kupolájára

Nemzeti Hauszmann Program  

Az úgynevezett groteszk maszkok rögzítésével befejeződött a Dísz téri épület látványos tetőzetének újjáépítése.

A két sarokkupolán elhelyezett összesen négy darab ornamentika egyenként 32 darab rheinzink lemezből préselt elemből áll össze. Egy darab 140 cm széles és 170 cm magas maszk elkészítése mintegy hat hónapot vett igénybe.

Az egyedi megjelenésű bádogdíszek újbóli megalkotása nagy precizitást igényelt, hiszen az épülő kupolaszerkezethez milliméter pontosan kellett illeszkednie. Jelentős kihívást jelentett a díszműbádogos szakemberek számára, hogy nem állt rendelkezésre részletgazdag terv a kupoláról. Szerencsére egy régi fénykép a tervezők segítségére sietett, így sikerült eredeti szépségükben újraalkotni a maszkokat.

A groteszk mintázatú ornamentikák használata az ókorban terjedt el, a gonosz szellemek, valamint a nemkívánatos vendégek elriasztása céljából helyezték el a homlokzatokon. Később a reneszánsz, majd a historizáló építészeti stílus használta őket, de csupán esztétikai szempontból, jelentéstartalom nélkül.

A Vöröskereszt Egylet székháza a neves építész Hauszmann Alajos és veje, Hültl Dezső tervei alapján született meg. Az épület egészen a II. világháború végéig szerves része volt a Várnegyed látképének. A háborús belövések ellenére a székház megmenthető lett volna, de a politika 1946-ban mégis a teljes lebontása mellett döntött.

A Nemzeti Hauszmann Program részeként újjászülető Vöröskereszt-székház irodai funkciót lát majd el. Külső megjelenésében már idén az eredeti formáját fogja mutatni, belsőépítészeti és épületgépészeti szempontból ugyanakkor a mai megoldásokat helyezi előtérbe.


Megosztanád?

Szólj hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .